Пређи на садржај

Žandarmerija da ne koristi novu zakletvu

Извор: Викиновости


30. jun 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je u subotu da Žandarmerija ne treba više da koristi zakletvu u kojoj se navodi da Srbije i srpskog naroda nema bez Kosova, jer ne treba davati alibi da neko posumnja u dobre namere Srbije.

Nakon konjičke revije „Vidovdan 2012“, Dačić je rekao da to nije zvanična zakletva Žandarmerije i da on taj tekst nikada nije odborio, a ni potpisao.

„Svaka jedinica u MUP-u ima svoju slavu, a slava Žandarmerije je Vidovdan, pa pretpostavljam da je zbog toga i sve drugo u tom znaku“, rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da ta zakletva ne treba više da se upotrebljava, kako ne bi bilo nedoumica da li njen tekst predstavlja metaforu ili pretnju.

Ministar je dodao da ni žandarmerija ni bilo koja druga jedinica vojske ili policije nikada ne bi uradila bilo šta bez komande državnog vrha, a što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost.

Zakletva pripadnika Žandarmerije, specijalne jedinice Ministarstva unutrasnjih poslova, posvecena je Kosovu bez kojeg, kako se navodi, ne postoji srpski narod i Srbija. „Bez Kosova ne postoji moj srpski narod, Bez Kosova ne postoji moja Srbija...“, stihovi su zakletve, koja se prvi put mogla čuti u četvrtak, 28. jula, na Vidovdan, na proslavi Dana žandarmerije.

Izvor[уреди]