Šutanovac o bezbednosti i odbrani u 2008. godini

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. decembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da je 2008. godine jedan od najvećih uspeha u oblasti bezbednosti i odbrane to što je period jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova prošao bez žrtava i sukoba.

Na skupu u Skupštini Srbije o spoljnoj politici i bezbednosti, Šutanovac je rekao da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo veliki izazov za bezbednost i odbranu u Srbiji. Ministar odbrane je dodao da je u godini na izmaku razdvojena politika od vojske, što je definisano i zakonom o vojsci.

"Evropska komisija je u svom izveštaju prvi put pomenula da je Ministarstvo odbrane postiglo izuzetne rezultate i da je vojska stavljena pod civilnu i demokratsku kontrolu", rekao je Šutanovac.

Govoreći o odnosu sa NATO-om, ministar je rekao da je Srbija "napokon potpisala bezbednosni sporazum" i postala punopravni član Partnerstva za mir. On je izrazio očekivanje da će do kraja juna 2009. godine biti otvorena kancelarija i poslata delegacija Srbije koja će učestvovati u radu Partnerstva za mir i NATO-a.

Извор[уреди]