Šutanovac: Druga poseta Kini svedoči o jačanju odnosa

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. август 2010.
BEOGRAD, 13. avgusta 2010. (Beta) - Druga poseta delegacije Ministarstva odbrane Srbije Kini u protekle dve godine "svedoči o učvšćivanju odnosa dve vojske i dve države", ocenio je uoči posete Kini ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

Šutanovac je za Politiku od subote rekao da će u Kini biti reči o odnosima u oblasti odbrane, ali i o ukupnim kinesko-srpskim odnosima.

Ministar odbrane Srbije će kineskim domaćinima preneti i da Srbija izuzetno ceni stavove Pekinga o Kosovu i Metohiji i da očekuje dalju principijelnu podršku, navodi list.

Tokom posete biće potpisan protokol o donaciji Kine namenjenoj Ministartvu odbrane i Vojsci Srbije, u vrednosti od 500.000 evra.

Šutanovac je rekao i da između srpske i kineske industrije naoružanja i opreme nema značajnije saradnje, iako je u više navrata razgovarano o zajedničkim projektima.

"Za Srbiju bi bilo veoma važno da nađemo mogućnost da sarađujemo na određenim projektima ili da radimo za treća tržišta. I tokom ove posete nastojaćemoi da razgovaramo na tu temu", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane Srbije u Kinu u subotu putuje na poziv kineskog ministra odbrane Lijanga Guanglija, a sastaće se i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguom. Srpska delegacija će tokom posete boraviti u Pekingu i Šangaju, gde će obići Ekspocentar.


Извор[уреди]