Štrajk upozorenja najvećih sindikata

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. септембар 2010.
BEOGRAD, 8. septembra 2010. (Beta) - Članovi tri najveće sindikalne organizacije u građevinarstvu u Srbiji u sredu će organizovati jednočasovni štrajk upozorenja, pa će od 10 do 11 sati zaposleni obustaviti rad na gradilištima, putevima i u fabrikama.

Prvi put zajednički štrajk upozorenja organizuju Savez samostalnih sindikata Srbije, Sindikat Nezavisnost i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, a u štrajku će učestvovati zaposleni u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala, drvnoj i putnoj industriji.

Prema rečima predstavnika tri granska sindikata, njihovo članstvo broji oko 50.000 zaposlenih. Kako su naveli predstavnici tri sindikata, štrajk organizuju zbog "ponižavajućeg položaja" zaposlenih, a glavni zahtev je potpisivanje kolektivnog ugovora.

Pored toga zaposleni traže i da vlada uvede bolju kontrolu uplate doprinosa, a nezadovoljni su i izmenama i dopunama Zakona o penzijskom osiguranju, po kojima će, kako ocenjuju, zaposleni kasnije odlaziti u penziju i primati manju zaradu.


Извор[уреди]