Što pre ratifikovati ŠP sa Srbijom

Извор: Викиновости


1. децембар 2010.
BRISEL, 1. decembra 2010. (Beta) - Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin pozvao je u sredu u Briselu taj parlament Evropske unije i parlamente članica EU da ratifikuju sporazum o pridruživanju sa Srbijom, ocenivši da će to podstaći Beograd da okonča saradnju s Haškim sudom i krene u dijalog s Prištinom.

Kacin je to izjavio pošto je Spoljnopolitički odbor EP podržao ratifikaciju ŠP-a sa Srbijom i usvojio rezolucij o uključivanju Srbije u EU i ocenio je to "dosad najpovoljniji zaokret".

"Nadam će da će to označiti pokretanje ubrzanih reformi u Srbiji, koje će konačno uroditi članstvom Srbije u Uniji", istakao je slovenački poslanik u EP. Sad kad je, istakao je on, Upitnik Evropske komisije o sprovođenju reformi predat srpskom premijeru Mirku Cvetkoviću, srpska vlada treba uloži dodatne napore i ostvari rezultate u predstojećem dijalogu s Prištinom i saradnji s Haškim sudom.

"Drugi krupan izazov je tekuća reforma pravosuđa. Pozdravljam to što je srpska vlada tom pristupila veoma ozbiljno i nadam se da ćemo biti svedoci bitnog napretka u bliskoj budućnosti", istakao je Kacin.

I, kako je dodao, dosad su parlamenti jedanaest zemalja EU ratifikovali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, a sad i ostale članice Unije to takođe treba što pre učine.


Извор[уреди]