Šteta veća od 10 miliona evra, nema opasnosti za građane

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. децембар 2010.
ČAČAK, 27. decembra 2010. (Beta) - Šteta od eksplozije u vojnom delu fabrike Sloboda u Čačku veća je od 10 miliona evra, a proizvodnja je prekinuta, izjavio je u četvrtak generalni direktor Kompanije Zoran Stefanović i poručio da nema opasnosti za građane.

Detonacije u fabrici će trajati celu noć, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Čačku kojoj su prisustvovali i ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Direktor kompanije Sloboda je naveo da radnici neće dolaziti na posao dok se ne sanira šteta, ali nije mogao da kaže kada će početi proizvodnja.

Požar je izbio u pogonu za kompletiranje municije koji je izazvao eksploziju u kojoj je uništen kompletan pogon od 2.000 kvadrata sa opremom, rekao je Stefanović.

Prema rečima generalnog direktora Slobpde, u trenutku eksplozije u objektu za kompletiranje municije bilo je 60 radnika i još toliko u pogonu za pirtoehniku.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je na konferenciji za novinare rekao da će država pomoći obnovu fabrike i izrazio nadu da će fabrika nastaviti rad u januaru.

Soboda je jedna od najperspektivnijih fabrika u Srbiji i ove godine je izvezla prozivode u vrednosti od 35 miliona dolara, rekao je Šutanovac i pozvao lokalne vlasti da i one pomognu u saniranju štete.

On je istakao da se moraju pronaći sredstva da se fabrika obnovi, jer su, kako je naveo, ugovori koje ta fabrika ima sa stranim kupcima obavezujući.

Šutanovac je rekao da se još ne znaju uzroci požara i da će biti sprovedena istraga.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić poručio je da nema mesta panici i da građani Čačka nisu ugroženi.

Marić je dodao da su vatrogasci iz Čačka, kao i iz Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Kraljeva i Užica, spremni da počnu gašenje požara kada se za to steknu uslovi, ali nije mogao da kaže kada će to biti.


Извор[уреди]