Štefan File novi evropski komesar za proširenje

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. новембар 2009.
Brisel-  (Beta) Čeh Štefan File naimenovan je za novog evropskog komesara za proširenje i politiku evropskog susedstva, saopštio je u petak u Briselu predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Barozo je izjavio da Evropska komisija "ima evropski program i sada ima i evropski tim". "Na temelju naimenovanja od strane zemalja članica, ja sam odlučio da ustanovim Kolegijum komesara koji će moći da proizvede sveže ideje i novi zamah u sučeljavanju sa najvećim izazovima pred kojima stoji Evropa danas", rekao je on.

Novi evropski komesar za proširenje i politiku evropskog susedstva Štefan File je sadašnji češki ministar za evropska pitanja, Štefan File (47), do 15. godine po državljanstvu Slovak, profesionalni je diplomata, od početka karijere u Ministarstvu inostranih poslova.

Za potpredsednike naimenovane su tri žene: visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton, Vivijan Reding za pravosuđe, osnovna prava i državljanstvo, Neli Kroes za digitalne medije. Četiri muškarca među potpredsednicima su i Žoakin Almunja zadužen za konkurenciju, Sim Kalas za saobraćaj, Maroš Šefčovič za međuinstitucionalne odnose i administraciju, Antonio Tajani za industriju i preduzetništvo.

Dosadašnji komesar za proširenje Oli Ren naimenovan je za komesara za ekonomsku i monetarnu politiku, Sesilija Malstrom za unutrašnje poslove, Januš Levandovski za finansije i budžet, Karel de Guht za trgovinu, Johanes Han za regionalnu politiku, Mišel Barnije za domaće tržište i usluge, Laslo Andor za zapošljavanje, socijalne poslove i inkluziju.

Džon Dali je naimenovan za komesara za zdravstvenu i potrošačku politiku, Marija Damanaki za pomorstvo i ribarstvo, Dačian Čološ za poljoprivredu i ruralni razvoj, Koni Hedegard za klimu, Mojra Gejgan-Kvin za istraživanja i inovacije, Rumijana Jeleva za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije. Ginter Etinger je naimenovan za energiju, Andris Piebalgs za razvoj, Janez Potočnik za životnu sredinu, Algirdas Šemeta za porez i borbu protiv pronevera, Andrula Vasiliu za obrazovanje, kulturu i mlade.


Извор[уреди]