Štefan File:Bez prečica na putu ka EU

Извор: Викиновости


14. април 2010.
Брисел-  (Beta) - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u sredu u Briselu da EU snažno podržava perspektivu ulaska zapadnog Balkana u svoje redove, ali je istakao da ni za jednu zemlju neće biti prečica na putu ka Uniji.

U raspravi u Komitetu regiona EU o procesu pridruživanja Hrvatske, Makedonije i Turske, on je predočio da "izuzetno težak posao, mukotrpne pripreme, a katkad i teške odluke stoje na putu tih zemalja" ka EU.

Evropska komisija će podržati "ambiciozne ciljeve zemalja tog regiona i neće štedeti napore da im pomogne u tim pripremama".

"Ali budimo sasvim jasni, mi smo ti koji smo prvi i najviše zainteresovani za kvalitet tog procesa ulaska u članstvo - tu neće biti slobodnih jahača, niti prečica", poručio je File i dodao da će "zemlje postati članice (EU) kad budu spremne, i to svaka po svojim zaslugama".

File je ocenio da je Hrvatska ostvarila postojan napredak ka ispunjavanju merila za članstvo u EU, uz opasku da će za vlasti u Zagrebu biti "izazov da do kraja ove godine zaključe tehničke pregovore" sa EK, uz ispunjavanje "bitno važnog uslova za punu saradnju s Haškim sudom".

On je dodao da je EK preporučio početak pregovora o članstvu s Makedonijom, uz opasku da vlasti u Skoplju moraju da ulože još dosta napora za sprovođenje reformi, a kad je u pitanju Turska, pregovori s tom zemljom teku sporo.


Извор[уреди]