Štednja i unapređenje uslova poslovanja

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. jul 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Ekonomsko-poslovni forum Evropskog pokreta u Srbiji ocenio je u ponedeljak da su za privredni oporavak Srbije neophodni makroekonomska stabilnost i unapređenje poslovno-investicionog ambijenta.

"Najveći ekonomski rizici u Srbiji trenutno su visoki fiskalni deficit koji preti da dovede do krize javnog duga i veliki deficit platnog bilansa koji ugrožava likvidnosti u plaćanjima prema inostranstvu", navodi se u saopštenju Evropskog pokreta.

Ukazano je da bez hitnih sistemskih fiskalnih reformi, koje je predložio Fiskalni savet Srbije, zemlja lako može da dospe u dužničku krizu.

"Fiskalni deficit u Srbiji je sistemske prirode pa privredni rast sam po sebi neće biti dovoljan za njegovo značajnije smanjenje", ocenio je Evropski pokret i predložio da nova vlada Srbije u kratkom roku donese mere koje bi obezbedile značajno smanjenje fiskalnog deficita i bile podsticajne za privredu.

Određene uštede u budžetu, kako je navedeno, moguće je postići unapređenjem sistema javnih nabavki, smanjenjem broja agencija i drugih vanbudžetskih fondova, kao i suzbijanjem sive ekonomije.

Takve mere mogle bi da obezbede tek manji deo potrebnih ušteda u budžetu, zbog čega je potrebno i smanjenje rashoda za zaposlene i za penzije, saopštio je Ekonomsko-poslovni forum Evropskog pokreta u Srbiji.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg