Štednja građana u grčkim bankama sigurna

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

7. мај 2010.
PODGORICA, 7. maja 2010. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) u ostavci Radovan Jelašić izjavio je u petak da građani koji imaju depozite u bankama u Srbiji, čiji su vlasnici grčke banke, mogu mirno da spavaju jer su te banke likvidne i solventne.

"NBS je u stalnom kontaktu sa Centralnom bankom Grčke i matičnim bankama grčkih banaka u Srbiji, Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom, povodom krize u Grčkoj i nema nikavih bojazni da bi se ta kriza mogla preliti na finansijski sektor u Srbiji", rekao je Jelašić novinarima u Podgorici.

Jelašić se u Podgorici sastao sa guvernerom Centralne banke Crne Gore Ljubišom Krgovićem. U Srbiji posluju četiri banke, čiji su vlasnici grčke banke, (Vojvođanska banka, Pireus, Alfa banka i Evrobanka EFG), koje u ukupnoj bilansnoj sumi bankarskog sektora Srbije učestvuju sa oko 16 odsto.

Jelašić je rekao da je NBS pre pet-šest meseci Vladi Srbije dostavila predlog antikriznih mera za finansijski sektor, ali da se Vlada do sada nije o tome izjašnjavala.


Извор[уреди]