Širenje EU na listi prioriteta Poljske

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јун 2011.
BEOGRAD, 22. juna 2011. (Beta) - Direktor programa DEMOS Evropa iz Varšave Adam Balcer rekao je u sredu u Beogradu da je širenje Evropske unije na Zapadni Balkan na listi prioriteta Poljske tokom predsedavanja Unijom u drugoj polovini 2011. godine.

"Poljska bi tokom predsedavanja EU želela da ostvari najuspešniji scenario koji podrazumeva sporazum o pridruživanju sa Hrvatskom, početak razgovora sa Crnom Gorom i status kandidata za Srbiju", kazao je Balcer novinarima u Centru za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) uoči poljskog predsedavanja EU.

Balcer je rekao da balkanske zemlje u procesu evropske integracije mogu da se ugledaju na Poljsku koja je, prema njegovim rečima, primer uspešne tranzicije.

Balcer je rekao da će spoljna politika Srbije morati da se uskladi sa spoljnom politikom drugih evropskih zemalja. Spoljna politika Srbije koja se ogleda u odnosima sa Rusijom i Kinom, predstavlja izuzetak i specifičan slučaj među zemljama Zapadnog Balkana, rekao je Balcer, jedan od vodećih poljskih stručnjaka za Jugoistočnu Evropu.

Balcer je istakao da je jedan od važnijih uslova ulaska Srbije u EU dobri medjususedski odnosi i regionalna saradnja. "Izazovi sa kojima će Srbija morati da se suoči, jesu pomirenje sa Albanijom i BiH", rekao je Balcer i dodao da će države poput Velike Britanije i Nemačke zahtevati od Srbije konstruktivan odnos prema Euleksu i BiH.


Извор[уреди]