Šefovi diplomatija EU danas o Srbiji, Kosovu i BiH

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. децембар 2010.
BRISEL, 13. decembra 2010. (Beta) - Šefovi diplomatija Evropske unije će danas istaći napredak Srbije ka uključivanju u redove evropske dvadesetsedmorice, "uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo, čim svi za to nužni uslovi budu ispunjeni".

Savet ministara EU navodi da je krajem oktobra naložio Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU i naglašava da će "ponovo razmotriti to pitanje pošto dobije mišljenje".

To se navodi u pripremnim dokumentima ministarskog zasedanja EU, u koje je imala uvida agencija Beta, a u kojima se podvlači da su reforma pravosuđa, suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala, kao i "poboljšanje poslovnog okruženja" neophodni uslovi za novi korak Srbije ka ugrađivanju u evropske strukture.

Ministri će dati ocenu izbora na Kosovu i od visoke predstavnice Ketrin Ešton dobiti izveštaj o pripremama i naporima koje ona ulaže za pokretanje dijaloga Beograda i Prištine.

Prema izvorima Evropske komisije (EK), Evropska unija se snažno zalagala za to da se dijalog Beograda i Prištine pokrene već do decembra.


Извор[уреди]