Šef UNMIK-a traži da Srbi sklone barikade

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

30. септембар 2011.
Јариње-  (Beta) - Šef UNMIK-a Farid Zarid zatražio je u petak od Srba na severu Kosova da uklone barikade i kazao da zauzvrat međunarodne misije neće prevoziti kosovske carinike na prelaze ka Srbiji.

Srbi, okupljeni na blokadi ka Jarinju, rekli su Zaridu da je to za njih neprihvatljivo jer su carinici i granica simbol državnosti, kao i da granica prema Srbiji ne može biti uspostavljena.

Zarid je na to odgovorio da kosovski carinik na prelazu nije operativan i da njegovo prisustvo ne treba da iritira Srbe, ali su oni dodali da nije važan broj carinika, već simboli državnosti koje tim postupkom nameće Priština.

Šef UNMIK-a zatražio je od Srba da im protesti ostanu mirni, na šta su ga oni zamolili da ih zaštiti misija UN, jer ne veruju ostalim međunarodnim misijama na Kosovu.

Zarid je nakon toga otišao na razgovor sa predsednikom opštine Leposavić Brankom Ninićem.

Međutim, odmah nakon odlaska šefa UNMIK-a vojnici Kfora razvukli su bodljikavu žicu i preko barikade na glavnom putu ka Jarinju. Oko 20 Srba, mahom žena, razišli su se nakon te akcije Kfora. Time su vojnici značajno proširili svoju bazu na prelazu Jarinje.

Извор[уреди]