Šećer za prave životne odluke

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу30. јануар 2010.
VAŠINGTON, 30. januara 2010. (Beta-AFP) - Zaposleni koji žele da sa šefovima pregovaraju o povećanju plate prethodno treba da popiju sok ili gazirano piće sa šećerom, poručuju američki naučnici.

Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Južne Dakote pokazala je da porast šećera u krvi doprinosi donošenju smirenih i mudrih odluka, dok nedostatak glukoze vodi do impulsivnih poteza. U anketi, u kojoj je učestvovalo 65 studenata, naučnici su postavili seriju pitanja sa ciljem da učesnici izaberu da li će izvesnu svotu novca da dobiju sutra, ili da se odluče za veću sumu, ali nešto kasnije. Na polovinu pitanja učesnici su odgovarali praznog stomaka, a na drugu polovinu nakon što su popili gazirano piće sa šećerom ili zasladjivačem.

"Deset minuta nakon što su popili piće sa šećerom, učesnici su se radije odlučivali za veću sumu koju će kasnije dobiti", kazao je Sjao-Tjan Vang, jedan od psihologa koji su sproveli studiju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Psyćological Science. Učesnici istraživanja koji su popili piće sa zasladjivačem reagovali su impulsivno i birali manju svotu novca u kraćem vremenskom periodu. "Pića sa oznakom 'lajt' telu šalju poruku da je u 'energetskoj krizi'. Reagujući, telo pokušava da odmah dođe do nečega što je dostupno. Dakle, 'lajt' pića podstiču impulsivnost", zaključio je američki naučnik.


Извор[уреди]