Пређи на садржај

Šabić: Vlada može proglasiti tajnu, ali mora da objasni

Извор: Викиновости


20. februar 2009.
Beograd/ Srbija (Beta) - Poverenik za informacije Rodoljub Šabić izjavio je danas da Vlada Srbije u Poslovniku lako može naći osnov za proglašavanje neke informacije državnom tajnom, ali i da je dužna da objasni "šta je razlog za ograničavanje pristupa javnosti".

Poverenik ne može da interveniše kada je u pitanju Vlada, kazao je Šabić je agenciji Beta i naglasio da nema pouzdanih informacija o tome da li je ona donela odluku o obeštećenju od milion dolara američkom studentu Brajanu Stajnhaueru, kako mediji špekulišu.

Saglašavajući se sa stavom Vlade da nije dobro da mediji spekulišu o informacijama od državnog interesa, on je upozorio da je "veoma često nepotrebno ograničavanje prava javnosti uzrok spekulacijama".

"U konkretnom slučaju, niko mi se nije obraćao sa zahtevom za zaštitu prava na slobodan pristup informacijama, a čak i da mi se obraćao, ne bih mogao da postupam po toj žalbi budući da je Vlada jedan od šest državnih organa protiv kojih se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama ne može podneti žalba povereniku, već se zaštita prava obezbeđuje u upravnom sporu pred Vrhovnim sudom Srbije", kazao je Šabić.

Извор[уреди]