Đelić: Nema konsenzusa u EU oko prosledjivanja kandidature

Извор: Викиновости

14. април 2010.
BEOGRAD, 14. aprila 2010. (Beta) - Potpredsednik srpske vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da u Evropskoj uniji još nema konsenzusa za prosledjivanje kandidature Srbije za članstvo Evropskoj komisiji (EK) i najavio da bi to moglo da se desi u junu 2011.

"Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju počinje u junu, ali teško da će špansko predsedništvo EU uspeti da istovremeno stavi i srpsku kandidaturu za članstvo na dnevni red Saveta ministara. U Evropi još nema konsenzusa za prosledjivanje naše kandidature (EK)... Mislim da je realniji datum jun 2011", ocenio je Đelić.

U intervjuu za Večernje novosti od četvrtka, on je najavio da će popunjavanje uputnika Evropske komisije biti gotovo do maja, kada će ga "neformalno uručiti evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu".

Na pitanje novinara da li je u rubrici upitnika o granicama Srbije uključeno i Kosovo, Đelić je odgovorio da "nema dileme oko (srpskih) granica" i dodao da "one uključuju Kosovo kao nedovojiv deo, uz poštovanje Rezolucije 1244" Saveta bezbednosti UN.

On je izrazio stav da su srpska odbrana Kosova "mirnim, diplomatskim, pravnim mehanizmima i činjenica da je i sama EU podeljena po tom pitanju" najbolja garancija da uslov za ulazak Srbije u EU neće biti i priznavanje nezavisnosti Kosova i članstvo u NATO-u.

Đelić je rekao da su "apsolutno" mogući novi pregovori Beograda i Prištine. "Mislim da Evropa postaje sve svesnija problema na KiM, pogotovo s kriminalom, i činjenice da je jedino održivo rešenje za Kosovo ono koje je prihvatljivo za Beograd", rekao je Đelić.

U intervjuu Novostima, potpredsednik vlade je izrazio i očekivanje da će izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije s Tribunalom, koji će podneti u junu, "bez sumnje biti pozitivan".


Извор[уреди]