Čurkin veruje u nove pregovore o Kosovu

Извор: Викиновости

15. јул 2010.
BEOGRAD, 14. jula 2010. (Beta) - Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), ambasador Vitalij Čurkin ocenio je da da se samo novim dijalogom može doći do dugoročnog rešenja za Kosovo.

"Rusija podržava obnovu direktnih pregovora rukovodstava Srba i Albanaca, i iskreno verujem da će se oni nastaviti," rekao je Čurkin u intervjuu za list Večernje novosti.

Čurkin je rekao da misli da je važno da Savet bezbednosti UN kontroliše stanje na Kosovu i naglasio da dugoročno rešenje za Kosovo tek treba naći. On je izrazio nadu da će Priština pozitivno odgovoriti na poziv rukovodstva Srbije da se obnove srpsko-albanski pregovori o rešavanju statusa Kosova.

"To je jedino razumno, i tim putem se može doći do dugoročnog rešenja koje bi zadovoljilo obe strane", rekao je Čurkin za Večernje novosti u Moskvi gde je učestvovao na dvodnevnom savetovanju ambasadora u Ministarstvu spoljnih poslova.

Čurkin nije želeo da prognozira kakva će biti odluka Međunarodnog suda pravde o legitimnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, ali je podsetio da je Rusija podržala Srbiju u Generalnoj skupštini UN da se to pitanje podnese Međunarodnom sudu.


Извор[уреди]