Пређи на садржај

Članstvo Kosova u UN stiže na red

Извор: Викиновости


24. januar 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da je i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama jedno od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" u Briselu kao i da Berlin želi da se odnosi Beograda i Prištine dignu na nivo ambasadora.

Upitan da li će se taj pristanak Srbije tražiti već za dobijanje datuma, Vilhelm je za Večernje novosti rekao da je u ovom trenutku teško reći i da će sve zavisiti od dogovora u okviru Evropskog saveta, između svih 27 članica EU.

"Za nas je to pitanje (članstva u UN) veoma važno, ali u ovom momentu ne mogu da kažem da li će biti i presudno za dodeljivanje datuma. Prvo ćemo sačekati izvestaj EK i Ketrin Ešton o napretku u dijalogu. Članice će proučiti izveštaj i doneti konačnu odluku. Mislim da neće biti presudni specifični kriterijumi, već utisak koji odaje cela slika", kazao je Vilhelm.

Upitan da li će u foto-finisu martovske odluke Evropskog saveta o datumu "iskočiti" novi uslovi za Srbiju, ambasador je rekao da je važno da Srbija pored povlačenja iz paralelnih institucija prestane da blokira Kosovo da postane član niza evropskih i međunarodnih institucija.

Podsetio je da Nemačka priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i dodao da bi Berlin zato želeo da vidi da se odnosi Beograda i Prištine podignu i na nivo ambasadora.

"Ali Srbija ne priznaje Kosovo. Za nas je zadovoljavajući i dogovor o razmeni oficira za vezu koji će raditi pri misijama EU u Beogradu i Prištini. To je još jedna pozitivna stvar, ali ponavljam, ima još mnogo važnih stvari kojima se treba pozabaviti", rekao je ambasador.

Na pitanje da li će rezolucija i platforma o Kosovu biti nova rampa na putu ka EU ambasador je rekao da je najvažnije to što u tim dokumentima piše da će se Srbija truditi da se dijalogu napreduje.


Izvor[уреди]