Čiplić: Manjinama najbolje u Srbiji, stanje odlično

Извор: Викиновости


15. август 2009.
Beograd-  (Beta) Srpski ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da ni u jednoj državi u okruženju manjine ne žive toliko dobro kao u Srbiji.

"To i Evropa priznaje. Pojedinačni slučajevi kršenja ljudskih prava mogu se nabrojati na prste jedne ruke i zato međunarodna zajednica ocenjuje da je stanje - ne dobro, nego odlično", rekao je Čiplić za Večernje novosti od nedelje.

On je kao neosnovane odbacio optužbe glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da se u Srbiji krše ljudska prava Bošnjaka i istakao da Bošnjaci u Sandžaku i Albanci na jugu Srbije imaju ista prava kao i Srbi.

Povodom najavljene decentralizacije Srbije, on je istakao da to nije uvod u novo cepanje države, već su autonomne pokrajine ili regioni ti koji će Srbiju učiniti jačom i ekonomski je vući napred, ali pod uslovom da država nad njima uspostavi brze i efikasne mehanizme kontrole.

Čiplić je izrazio nadu da će pitanja Statuta Vojvodine i zakona o prenosu nadležnosti vrlo brzo biti rešena u Skupštini Srbije.


Извор[уреди]