Češka ima ambasadu na Kosovu, ali ne i ambasadora

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. јануар 2011.
PRAG, 21. januara 2011. (Beta) - Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio je da dok je on predsednik Češka neće imati ambasadora na Kosovu, iako je u Prištini otvorila ambasadu.

Za češki sajt Novinki.cz koji prenosi sadržaje dnevnika Pravo, Klaus je u četvrtak rekao da Srbiji nije drago što je na Kosovu otvorena češka ambasada ali je podsetio da u toj ambasadi u stvari ni nema ambasadora.

"Ambasadora imenuje predsednik republike. Ja dobro znam da bi ministar inostranih poslova (Karel) Švarcenberg rado imenovao ambasadora za Kosovo, ali on isto tako dobro zna da to ja nikada neću potpisati. Dakle, mi tamo nemamo ambasadora i dok sam ja predsednik nikakvog ambasadora tamo nećemo imati", kazao je Klaus.

Predsednik Češke je istakao da je Srbija napravila simboličan korak ka Evropskoj uniji kada je potpisala Sporazum o asocijaciji i pridruživanju, a nije želeo da nagadja kada bi mogla da postane članica Unije. Po mišljenju Klausa u Uniji trenutno ne postoji veća volja za proširenjem, ali je naglasio da će Srbija sasvim sigurno jednog dana postati punopravna članica EU.


Извор[уреди]