Пређи на садржај

Čanak pozvao Rusiju da odustane od NIS-a

Извор: Викиновости


14. decembar 2008.
Novi Sad/ Srbija (Beta) - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozvao je danas Rusiju da odustane od kupovine Naftne industrije Srbije (NIS), jer "kupuje kradenu imovinu".

Čanak je na 6. Kongresu LSV-a pročitao pismo koje je uputio ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Konuzinu u kojem mu je poručio da Rusija pokušava da kupi imovinu koja ne pripada Vladi Srbije.

Čanak je u pismu naveo da je početkom devedesetih godina prošlog veka režim Slobodana Miloševića nasilno prisvojio imovinu Vojvodine, pa i kompaniju Naftagas koja čini najveći deo NIS-a. Lider LSV-a je rekao da se na teritororiji Vojvodine nalaze sva nalazišta gasa i nafte, dve rafinerije, skladište prirodnog gasa, kao i 90 odsto ostale ukupne imovine NIS-a.

"Siguran sam da se slažete da oteto treba da bude vraćeno vlasnicima. Rusiji ne treba sramota kupovine kradene imovine", poručio je Čanak ambasadoru Rusije. On je dodao da treba očekivati da eventualni potpisani ugovor o prodaji NIS-a Rusiji bude stavljen van snage i najavio da će se LSV potruditi da to bude što pre.

Извор

[уреди]