"Да Винчијев код" хит?

Извор: Викиновости

18. мај 2006.


После много најава, контроверзи и милиона долара потрошених на промоцију, Да Винчијев код је, пошто је освојио књижаре, коначно доживео и филмску премијеру.

Ниједан филм у протеклих пар година није био толико рекламиран и толико дуго најављиван. Коначно, после много ишчекивања, Да Винчијев Код је коначно стигао у биоскопе и то на врло посебан начин - припала му је част да отвори филмски фестивал у Кану. Филмски критичари, међутим, уопште нису импресионирани.

Ако нисте прочитали књигу америчког писца Дена Брауна, на којој је заснован филм, ево укратко о чему се ради: Исус је, наводно, имао дете са својом женском следбеницом - Маријом Магдаленом - и њихова крвна линија је преживела до данашњег дана.

Међутим, моћна организација повезана са католичком црквом, Опус Деи, не преза ни од чега - чак ни од убистава - како би спречила објављивање ове тзв. "истине".

Књигу Да Винчијев код је широм света, на разним језицима, прочитало преко 45 милиона људи. Филм, међутим, судећи према првим реакцијама из Кана, изгледа да неће успети да понови тај успех - филмски критичари су га добрано искритиковали, укључујући ту и Обзерверовог Џејсона Соломонса:

"Била су то врло дуга два и по сата без хумора и страсти", рекао је он. "Радња филма се одвија доста брзо и свашта се дешава, али коначан резултат публику само збуњује, исцрпљује и изузетно досађује. На крају филма, неки у публици су се искрено смејали."

"Филм је сувише дугачак за 'летњи хит', није довољно интелигентан да прође као уметнички филм, а није довољно узбудљив да би привукао тинејџерску публику" рекао је један британски критичар.

У међувремену, чињеница да је радња и књиге и филма измишљена, није спречила бројне протесте хришћанских организација широм света, посебно у азијским земљама са великим католичким заједницама.

Извор[уреди]