Vođe EU potvrdile evropsku perspektivu zapadnog Balkana

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


16. септембар 2010.
BRISEL, 16. septembra 2010. (Beta) - Šefovi država i vlada EU su u četvrtak u Briselu potvrdili evropsku perspektivu zapadnog Balkana, poručivši da je time učvršćena stabilnost tog regiona.

Na zasedanju su neke delegacije zatražile da se podrži dogovor o tome da se od Evropske komisije u oktobru zatraži da učini novi korak ka davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo.

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić je posle razgovora u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu izjavio da mnogi u Evropskoj uniji veruju da će Srbija ove godine učiniti zamašniji napredak u evropskoj integraciji.

On je saopštio da je još 40 poslanika Evropskog parlamenta izrazilo nameru da se pridruži grupi od 45 poslanika koji čine "grupu prijatelja Srbije" u parlamentu EU.

Đelić je u Evropskom parlamentu govorio o preobražaju Srbije za 10 godina demokratskih promena. On je naglasio da će srpske vlasti uložiti sve napore da bi ispunile uslove za to, uključujući saradnju s Haškim sudom, i podvukao da "neće štedeti napora da nađu i izruče preostale optuženike". Đelić je istakao da će se ta saradnja sigurno okončati.


Извор[уреди]