Pronađena mumija iz doba rimske vladavine

Извор: Викиновости
(преусмерено са Pronadjena mumija iz doba rimske vladavine)
Иди на навигацију Иди на претрагу

13. април 2010.
KAIRO, (Beta) - Egipatski arheolozi pronašli su u jednoj oazi gipsani sarkofag žene iz vremena rimske vladavine, saopštio je ured za antikvitete.

To je prva mumija iz rimskog perioda koja je pronađena u oazi Baharija, 300 kiloetara jugozapadno od Kaira. Sarkofag oblika žene, dužine jedan metar, nađen je na groblju na kojem ima 14 grobnica. Prema prvim istraživanjima, u sarkofagu se nalazi mumija. Žena nosi dugačku tuniku, maramu na glavi, narukvicu, ogrlicu, a na nogama ima obuću. Obojeno kamenja u očnim dupljama ostavlja utisak da je žena budna.

Arheolozi kažu da još nisu datirali sarkogaf, ali da lokacija na kojoj je pronađen ukazuje da je iz viševekovnog perioda rimske vladavine Egiptom koja je počela 31. godine nove ere. Naučnici su prvo mislili da su naišli na dečji grob, zbog toga što je sarkofag mali, ali su ih dekoracije i crte lice naveli na zaključak da je reč o ženi. Zasad je još nejasno ko je bila ta žena, ali stručnjaci veruju da je najverovatnije bila bogata i ugledna članica društva - s obzirom na to sa koliko pažnje je napravljen sarkofag.


Извор[уреди]