Predsedavajući EU: Srbija bi mogla brzo da napreduje

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


29. mart 2008.
Brdo kod Kranja/ Slovenija (Beta) - Srbija može da ubrza napredovanje ka EU, što uključuje i dobijanje statusa kandidata u bliskoj budućnosti, ali njeni sadašnji i budući politički lideri moraju da potvrde posvećenost evropskoj perspektivi i ispune preostale uslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopštilo je u subotu slovenačko predsedništvo EU.

U saopštenju predsedavajućeg EU izdatom povodom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Unije na Brdu kod Kranja, navodi se da je od ključnog značaja da Srbija poštuje ranije obaveze, da se uzdrži od "zapaljive retorike ili aktivnosti koje bi mogle da ugroze bezbednosnu situaciju u regionu".

U saopštenju se dodaje da je EU odlučila u februaru da prepusti članicama Unije da odluče o odnosima sa Kosovom, "u skladu sa svojom nacionalnom praksom i međunarodnim pravom", kao i da će sarađivati sa međunarodnim činiocima na očuvanju stabilnosti u regionu, koji, kako se ističe, ima jasnu evropsku perspektivu.

Uključivanje Kosova u regionalnu saradnju, takođe, mora biti razmotreno i rešeno, saopštila je Slovenija u svojstvu predsedavajućeg EU.

Извор[уреди]