Poreskim olakšicama do investicija u slobodne zone

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

28. април 2010.
BEOGRAD, 28. aprila 2010. (Beta) - Srbiji je potrebno povezivanje slobodnih zona i industrijskih parkova da bi se u većoj meri privukle strane investicije, a njih će biti ukoliko u zonama bude poreskih olakšica i ako opštine ponude uređeno zemljište.

To je u sredu rečeno u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sednici Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta s porukom državi i javnosti da je neophodno da se što pre utvrdi Strategija razvoja slobodnih zona od 2010. do 2015. godine. U slobodnim zonama preduzeća posluju pod posebnim carinskim uslovima i olakšicama. I Srbija ima za cilj da u slobodnim zonama ukine poreze, ali samo za nova ulaganja i nova radna mesta, čulo se u PKS.

Vlada Gajić direktor Uprave za slobodne zone u Ministarstvu finansija je istakao da Straterija razvoja slobodnih zona do 2015. predlaže model zona koji već postoji u Turskoj, koji stimuliše investicije i nudi poreske olakšice. To je oslobađanje od carina za robu proizvedenu u zoni (ukoliko se ta roba izvozi). Opštine bi, sa svoje strane, investitorima ponudile infrastrukturno uređeno zemljište, precizira Strategija.


Извор[уреди]