Određen pritvor Branimiru Glavašu

Извор: Викиновости
(преусмерено са Odredjen pritvor Branimiru Glavašu)
Иди на навигацију Иди на претрагу


29. септембар 2010.
SARAJEVO, 29. septembra 2010. (Beta) - Prvostepeno veće Suda BiH potvrdilo je u sredu kaznu Branimiru Glavašu od osam godina zatvora.

Ta kazna mu je pravosnažno izrečena 2009. godine u Županijskom sudu u Zagrebu zbog komandne odgovornosti za zločine nad Srbima u Osijeku, u Hrvatskoj, 1991. godine.

Odbrana Branimira Glavaša najavila je žalbu na tu odluku. Sud BiH je odredio da pritvor Glavašu može trajati najduže devet meseci ili do nove odluke suda.

Glavaš, koji je uhapšen u utorak uveče u svojoj kući u hercegovačkom selu Drinovci, ima državljanstva BiH i Hrvatske. On je pobegao u BiH u maju 2009. godine, uoči izricanja prvostepene presude u Županijskom sudu u Zagrebu.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je nedavno uputilo vlastima BiH zahtev za izvršenje zatvorske kazne Branimira Glavaša, osuđenog u Hrvatskoj na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku 1991. godine. Kako su saopštili Glavaševi advokati, on će se povinovati svim zakonima u BiH, i spreman je da služi kaznu u BiH ukoliko Sud BiH potvrdi presudu Hrvatske.


Извор[уреди]