Deklaracija osuđuje zločine nad Srbima

Извор: Викиновости
(преусмерено са Deklaracija osudjuje zločine nad Srbima)
Пређи на навигацију Пређи на претрагу1. април 2010.
INT-VVV Deklaracija osuđuje zločine nad Srbima

BEOGRAD, 1. aprila 2010. (Beta) - Skupština Srbija najoštrije osuđuje zločine učinjene na štetu svojih državljana i svih pripadnika srpskog naroda tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, kao i za vreme NATO bombardovanja, piše u nacrtu Deklaracije o osudi zločina učinjenih na štetu srpskog naroda.

Tekst predloga deklaracije podeljen je u četvrtak na skupštinskom kolegijumu predstavnicima poslaničkih grupa, a kako je ranije najavljeno, predlog tog akta naći se na dnevnom redu parlamenta odmah nakon uskršnjih praznika.

U elementima nacrta deklaracije navodi se da Skupština Srbije pruža punu podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj je nadleznosti da istražuju podatke o zločinima učinjenima na štetu pripadnika srpskog naroda i da prikupljaju dokaze u skladu s najvišim krivično-pravnim standardima.

Državnim organima se daje podrška da gone počinioce zločina u skladu sa Krivičnim zakonikom, da sarađuju s međunarodnim organima i organima drugih država u gonjenju osumnjičenih za zločine i da, na prikladan način, upoznaju svetsku javnost sa zločinima nad srpskim narod tokom 20. veka.

Skupština Srbije takođe pruža punu podršku pravnom timu koji zastupa Srbiju u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde a koji je zasnovan na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina i genocida.

Извор[уреди]