Такмичење Вики воли споменике поново у Србији

Извор: Викиновости

25. август 2022.
Београд/ Србија - Група Википедијанаца уз подршку Викимедије Србије поново организује фото такмичење Вики воли споменике, које за циљ има повећање видљивости заштићеног културног наслеђа Србије. Ово глобално врло популарно такмичење у Србији ће бити организовано од 1. до 30. септембра 2022. године и омогућиће свим заинтересованим учесницима и учесницама да обогате Викимедијину оставу квалитетним фотографијама споменика културе и тако освоје вредне награде.

Вики воли споменике је међународни фото конкурс током ког се прикупљају фотографије споменика културног наслеђа, а који организују огранци и афилијације Викимедије. Први пут је организован 2010. године у Холандији, а након њега је уследило издање широм Европе 2011. године. Од 2012. године такмичење се организује сваке године у земљама широм света. Осим што истиче значај споменика културе и чува их од заборава, такмичење омогућава прикупљање материјала који ће касније бити искоришћен за илустрацију чланака на Википедији и другим Викимедијиним пројектима. Придружи се!

  • Уколико желиш да учествујеш у такмичењу, потребно је најпре да отвориш налог на Викимедијиној остави. То можеш урадити кликом на овај линк.
  • Потом пронађи регистроване историјске и културне знаменитости у Србији. Списак непокретна културних добара у Србији ти може помоћи у томе.
  • Фотографиши културна добра и обрати пажњу запишеш број/ИД локације, опис и датум фотографије.
  • Последњи корак је постављање фотографија на Викимедијину оставу, при чему треба водити рачуна о правилном именовању, категорисању и описивању фотографија. Важна напомена: Фотографије се не достављају Викимедији Србије, већ се постављају директно на Викимедијину оставу.

Награде за прва три места су 30, 20 и 10 хиљада динара. Све информације и детаље можете пронаћи на страници такмичења на Викимедијиној остави, званичном сајту, као и путем мејла за консултације info@wlm.rs. Придружите се и учествујте у највећем фото-такмичењу на свету и потенцијално освојите неку од новчаних награда.

Извор[уреди]