Пређи на садржај

Сечење савиначког храста је скрнављење традиције

Извор: Викиновости


Не може пут око Записа? Шарани
Слика: Zblagojevic.

1. јул 2015.
Шарани (Горњи Милановац)/ Србија (Beta) - Најава министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Зоране Михајиловић да ће храст-„запис“ на Коридору 11 бити посечен, али ће с њега бити узет калем, да би се другде посадио исти такав, изазвала је оштру реакцију становника таковског краја.

Председник Месне заједнице на Савинцу Милиша Николић, где се храст налази, оценио је да су то неозбиљне приче које се лансирају после позива да „министарка доđе да се прекрсти и да лично три пута удари секиром у стабло“.

Он је за агенцију Бета изјавио да је храст пре 600 година проглашен за „запис“, а такво дрво и место где се налази замењује цркву јер се народ ту окупљао и вршио све верске обреде.

„Сечење оваквог дрвета је скрнављење вере и традиције, а најава да се узме калем је нечувена јер се то ради у рано пролеће и то мора хитно да се уради, јер посао чека, што је празна прича“, казао је Николић.

Он је истакао да је народ после тих изјава још више убеђен да храст треба сачувати и да ће га бранити, у чему добијају подршку Зелене странке, студената из Београда и грађана из свих крајева Србије.

„Да је надлежнима савест чиста, они био га одавно исекли, а овако им користи да збуњују народ и проблем користе по потреби“, изјавио је Николић

Мештани кажу да, ако се храст посече у току ноћи, то била потврда да у Министарству не желе да се суоче са народом јер у „поноћ једино иду вампири“.

Извор[уреди]