Пређи на садржај

Проглашење победника фото-конкурса Вики воли споменике 2023 у Србији

Извор: Викиновости

08. новембар 2023.
Београд/ Србија - Свечано проглашење победника и додела награда фото-конкурса Вики воли споменике 2023 у Србији.

Дана 9. новембра 2023. у Београду, у просторијама Српско-Корејског информатичког приступног центра (СКИП), одржаће се свечано проглашење победника фото-конкурса Вики воли споменике Србија 2023.

На изложби биће уручене награде за 10 најбољих фотографија по оцени стручног жирија које ће потом наставити даље такмичење на међународном нивоу. Конкурс је трајао током септембра месеца, а више од 145 учесника, професионалних фотографа, ентузијаста и љубитеља културних знаменитости послало је 3245 фотографија што је други најбољи резултат у тим досадашњим такмичења у Србији.

Вики воли споменике (engl. Wiki Loves Monuments, WLM) годишње је међународно фото-такмичење које се одржава током месеца септембра. Циљ овог такмичења је указивање на културна добра земаља учесница са жељом подстицања људи да фотографишу те споменике и да их отпреме под слободном лиценцом, да би се те фотографија могле слободно користити. Прво „Вики воли споменике” такмичење одржано је 2010. године у Холандији као пилот пројекат. Следеће године се проширило и на остале земље Европе, тако да је према Гинисовој књизи рекорда 2011. године то било најмасовније фото-такмичење.

Такмичење је у Србији до сада, реализовано шест пута. Прикупљено је преко 15.000 фотографије и учествовало је око 550 особа. Ове године, Србија је заузела високо 15. место од 46. држава учесница.

Позивамо све заинтересоване и учеснике да присуствују церемонији проглашења победника и погледају најлепше фотографије. Догађај ће бити уприличен у СКИП центру, на адреси Добрињска 11, с почетком у 18 часова.

Извор[уреди]