Пређи на садржај

Орбан: Прилив миграната претња Европи

Извор: Викиновости
Орбан и Путин
Слика: Пресс-службы Президента Российской Федерации.

17. фебруар 2016.
Москва-  (Beta) - Мађарски премијер Виктор Орбан изразио је љутњу због прилива миграната током разговора са руским председником Владимиром Путином у Москви и истакао да ти доласци прете државама ЕУ и повећавају претњу од тероризма.

Орбан је ово изјавио током посете Москви дан уочи самита Европске уније на коме ће мигрантска криза бити једна од главних тема. Орбан је рекао после разговора са Путином да се Мађарска не слаже са онима у ЕУ који у приливу миграната виде нешто добро.

„Највеће државе Европе сада верују да је то углавном позитивно. Ми сматрамо да је то лоше“, рекао је Орбан који није навео ниједну земљу по имену.

Он је критиковао оне у ЕУ које оцењују жељу Мађарске да заштити своје хришћанске корене „гласом из Средњег века“.

„Хришћанске и националне вредности биће исто толико важне у будућности као што су биле у прошлости“, рекао је Орбан и додао да његова земља верује да неконтролисана миграција може да изазове више зла него добра.

Орбан је поновио критику европског механизма којим се земљама чланицама Уније уводе обавезне квоте за прихват миграната и рекао да „нико не може бити приморан да живи са људима са којима не жели да живи“.

Упитан да каже своје мишљење Путин је одбио да коментарише унутрашња питања ЕУ, али је изразио разумевање за Орбана и његов став.

„Имамо разумевања за став мадјарског руководства, и мадјарског премијера да брани европски идентитет, идентитет своје земље и свог народа“, рекао је Путин.

Путин је рекао да су победа против екстремизма и поновна изградња блискоисточних држава од пресудног значаја за заустављање прилива миграната.

Два лидера су развила блиске везе и Мађарска се залагала за укидање ЕУ санкција противе Русије због њеног деловања у Украјини.

Извор[уреди]