Молдавија

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Tools clipart.png Статус вести: У развоју
Садржај ове стране се тренутно проширује. Учествуј и ти и обрати пажњу на дискусију на страни за разговор.

Могућности сарадње: Проширити садржајПостављање категоријаПостављање и нега портала – Писање сродне вести – Провера форме вести – Провера правописа

Молдавија је источноевропска држава у којој живи око 4 милиона становника. Молдавија се налази у области Бесарабија, она је претежно равничарска земља. Површина територија je 33.843 km², а главни град је Кишињев (650 хиљада становника). На североистоку државе се налази сепаратисана обалсти Придњестровље, која прати ток реке Дњестар.

Чланица је УН-а ЦЕФТЕ и ЗНД-а. Са приближних 10,7 милијарди долара БДП у 2008. години и са индексом хуманог развоја од 0.708 убраја се у - развијене земље света. Према политичком уређењу Молдавија је парламентарна република, а њен тренутни председник је Владимир Вороњин. Владу Републике представља Зинаида Гречани. Званични језик је молдавски, а 65% становништва чине Молдавци. Према вероисповести доминирају православци, али се чак 50% становништва изјашњавају као атиести. Већи градови у земљи су: Тираспољ, Бељци, Рибница, Оргејев и др.

Молдавија се налази у умереноконтиненталном климатском појасу, лета су сува и топла, а зиме прохладне. Речна мрежа је добро развијена, а најдуже реке су Прут, Дњестар, Ботна, Кахул, један мањи рукавац Дунава и др. Највиши врх је на брду баланешћи (430 м), а остале важније планине су Дњестарска брда, Корњешћи, Кодри и др. Највеће језеро је Дубасари, а остала важнија су: Кучурган и др. У Молдавији је туризам слабо развијен. Најзаступљенији облици су сеоски и бањски туризам.