Пређи на садржај

Министарка позвана да посече храст на Савинцу

Извор: Викиновости


Не може пут око Записа? Шарани
Слика: Михаило Јовановић.
Не може пут око Записа? Флорида
Слика: Michael Rivera.
Не може пут око Записа? В. Британија
Слика: Jonathan Billingera.
Не може пут око Записа? В. Британија
Слика: M J Richardson.

29. јун 2015.
Шарани (Горњи Милановац)/ Србија (Beta) - Месна заједница на Савинцу позвала је у понедељак министарку грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорану Михајловић да дође и лично посече храст-запис стар 600 година.

Реч је о храсту који се налази на Коридору 11 на деоници Љиг-Прељина, где је траса аутопута стигла на 150 метара са обе стране, али му због бројних протеста да се сачува, јер је „свето дрво“ с традицијом, нико не прилази.

Председник Месне заједнице на Савинцу, где се храст налази, Милиша Николић за агенцију Бета је рекао да је министарство саопштило да ће храст бити посечен и да се траса неће измештати због захтева мештана и еколога.

„Ми смо одучили да позовемо министарку да она приступи сечи храста, нека се три пута прекрсти и нека три пута удари секиром у стабло шестогодишњег свеца и после нека упале моторне тестере“, казао је Николић.

Он истиче да га ни Турци ни комунисти нису такли храст, „али је дошло време да га руше они који се крсте и Богу моле, а ми против силе не можемо и једино желимо да буде свечано посечен“.

Николић је данас новинарима рекао да је једини кривац за све ово пројектант који је радио у кабинету, а није изашао на терен да види куда траса аутопута пролази.

„Ми смо указивали да је тај део пројекта на штету Србије, јер је могао да заобиђе Савинац, не би се градила два тунела, нити се измешати локални пут и река Дичина, а био би краћи за два километра“, рекао је Николић.

Копредседник Зелено странке Србије Горан Чабарди агенцији Бета је казао да ће се све учинити да храст не буде посечен, а ако се крене у тај посао, очекује да то неће бити ноћу и кријући од народа.

Радове на овом делу Коридора 11 изводи азербејџанска фирма „Аз Вирт“ чији стручњаци кажу да њихови радници храст неће ни дотаћи, а посао ће наставити када више не буде на траси.

Извор[уреди]