Пређи на садржај

Извињење америчких снага због бомбардовања болнице у Кундузу

Извор: Викиновости
Војска САД у Кундузу
Слика: Walter M. Wayman.

4. октобар 2015.
Кундуз-  (Beta) - Командант америчких снага у Авганистану Џон Кембел извинио се авганистанском председнику Ашраф Ганију због бомбардовања болнице Лекара без граница у Кундузу, саопштио је данас кабинет председника те земље.

Најмање 16 особа убијено је у ваздушном удару, а међу њима је троје деце, саопштила је нови биланс болница Лекара без граница. Повређено је 37 особа, а пет је у критичном стању.

Кембелов извињење, међутим, још није потврдила међународна коалиција, пренео је Гардијан.

У тренутку бомбардовања у болници се налазило 105 пацијената и 80 чланова особља, Авганистанаца и странаца, навели су Лекари без граница.

Кундуз је стратешки град, а у понедељак су га заузели талибани које су у контраофанзиви протерале авганистанске снаге после три дана борби и акција подржаних НАТО ваздушним ударима.

Према наводима НАТО-а амерички авиони извели су ноћас нападе „против особа које прете снагама коалиције“ и „могуће је да су изазвали колатералну штету у лекарском центру који се налазио у близини“. НАТО је навео да испитује шта се десило у нападима.

Директор операција Лекара без граница Барт Јансенс рекао је да је та невладина организација од понедељка збринула 394 повређених и да су дубоко шокирани ноћашњим нападом. Лекари без граница су навели да је њихов центар погођен неколико пута и да је тешко оштећен.

Болница Лекара без граница пружа важну помоћ цивилном становништву од понедељка од када су талибани заузели Кундуз, а три дана касније у контраофанзиви град преузеле авганистанске безбедносне снаге.

То је једина болница у тој области на северу Авганистана у којој могу да се лече тешко рањени.


Извор[уреди]