Пређи на садржај

Завршен фото-конкурс Вики воли земљу у Србији 2023

Извор: Викиновости

10. јул 2023.
Београд/ Србија - Фото-конкурс Вики воли земљу у Србији је завршен тачно у поноћ у недељу 9. јула! Бројни учесници током протеклих нешто више од 50 дана дали су велики допринос обогаћивању базе слободних фотографија на Викимедијиној мултимедијалној остави

Вики воли Земљу Србија

За време трајања конкурса више од 80 учесника, професионалних фотографа, ентузијаста и љубитеља природе послало је тачно 2.705 фотографија чиме је постављен апсолутни рекорд у досадашњим издањима такмичења на простору Србије! Конкурс је почео 15. јуна и трајао је до 9. јула 2023. године. Посебно је интересантно да је током сваког дана трајања такмичења послата најмање једна фотографија, а дан са највећим бројем био је 13. јун, са чак 260. Од осамдесет и пет учесника, скоро 70 су били нови корисници, који су се придружили током трајања конкурса. Последњег дана конкурса, 9. јула прикључило се чак седам нових такмичара!

Статистика по категоријама природних добара и територијалној дистрибуцији је веома завидна. Више од 110 различитих заштићених подручја је фотографисано, од чега 10-15 први пут имају слободне фотографије на Викимедијиној остави. Оком камере забележено је седам националних паркова, седам паркова природе, 18 предела изузетних одлика, 20 резервата природе, четири меморијална природна споменика, чак 55 споменика природе, три заштићена станишта један резерват биосфере. Територијално гледано, највише природних добара фотографисано је на простору Шумадије и западне Србије (37), а следе Јужна и источна Србија (27), Београд (24), затим Војводина (24) и Косово и Метохија (2).

Током јула месеца и прве половине августа стручни жири бираће десет најлепших фотографија са конкурса, као и најлепшу макро-фотографију, а посебни трочлани жирији Завода за заштиту природе Србије и Покрајинског завода за заштиту природе бираће најлепшу фотографију строго заштићене врсте, односно најлепшу фотографију са простора АП Војводине. Проглашење победника очекује се крајем августа месеца на посебној церемонији, а најбоље фотографије стичу право да се такмиче на међународном нивоу, где је ове године узело учешће нешто више од 50 држава и територија. Више детаља о церемонији и изложби биће познато до почетка августа месеца.

Срећно свима! #WLESerbia2023 #WLE2023

Извор[уреди]