Пређи на садржај

Европа: Приштина да спречи илегалну имиграцију

Извор: Викиновости


Западни Балкан
Слика: Olahuse.

11. фебруар 2015.
Брисел/ Приштина (Beta) - Европска комисија је позвала власти у Приштини да надзором граница и хитним мерама спрече нагле масовне, илегалне одласке косовских Албанаца у Европску унију, саопштили су у среду представници за штампу Европске комисије.

Званичници наводе и да су се премијери Србије и Косова, Александар Вучић и Иса Мустафа, у понедељак у Бриселу договорили да сарађују у том циљу.

Представници за штампу Комисије рекли су да је од децембра број илегалних имиграната са Косова који неосновано траже азил у ЕУ порастао за 40 одсто, што је више и од досад најбројнијих имиграната из Сирије и Авганистана који илегално долазе или прелазе спољне границе Уније.

Портпаролка Комисије Наташа Берто рекла је да власти у Приштини морају пооштрити надзор на границама, појачати кампању информисања о правима лица која путују у ЕУ, као и да ојачају сарадњу са земљама кроз које илегални имигранти пролазе и земљама Уније у које настоје или успевају да дођу.

„Ми о томе разговарамо са косовским властима, а то је и предмет разматрања у склопу дијалога о визној либерализацији (ЕУ-Косово)“, додала је представница за штампу Берто.

Она је додала да ће Европска комисија ускоро објавити пети извештај о томе како се спроводи режим путовања без виза за „шенгенски простор“ који уживају држављани земаља Западног Балкана „и у којем ће бити уграђене даље препоруке с тим у вези“.

Извор[уреди]