Пређи на садржај

Девет мртвих у погођеној болници Лекара без граница у Кундузу

Извор: Викиновости
Кундуз
Слика: Afghanistan Matters.

4. октобар 2015.
Кундуз-  (Beta) - У бомбардовању болнице Лекара без граница у Кундузу на северу Авганистана, које су извеле америчке снаге, убијено је девет чланова особља, а 37 особа је повређено, саопштила је данас та невладина организација нови биланс напада.

Лекари без граница указали су да је бомбардовање трајало 30 минута пошто су они обавестили авганистанске и америчке власти о тачној локацији њихове болнице у Кундузу.

Организација је у саопштењу „најоштрије осудила страшно бомбардовање“ њихове болнице.

Они су саопштили да је у нападу погинуло девет особа, након што је првобитно било објављено да је страдало троје чланова особља, а навели су да још недостају бројни пацијенти и особље.

У тренутку бомбардовања у болници се налазило 105 пацијената и 80 чланова особља, Авганистанаца и странаца, навели су Лекари без граница и додали да је њихова зграда погођена више пута и да је тешко оштећена.

Кундуз је стратешки град, а у понедељак су га заузели талибани које су у контраофанзиви протерале авганистанске снаге после три дана борби и акција подржаних НАТО ваздушним ударима.

Америчке снаге спроводиле су рано јутрос ваздушне ударе на Кундуз где помажу авганистанским снагама да из града протерају преостале талибане. НАТО је признао да је могуће да је болница грешком погођена.

Портпарол америчких снага у Авганистану пуковник Брајан Трајбус рекао је да су америчке снаге спровеле ваздушни удар у Кундузу у 02:15 јутрос по локалном времену, против „особа које прете снагама коалиције“.

„Удар је можда имао за последицу колатералну штету у оближњем здравственом објекту“, рекао је он и додао да се инцидент испитује.

Агенција АП преноси да је портпарол авганистанског министарства унутрашњих послова рекао на конференцији за штампу да се између 10 и 15 „терориста“ крило у болници у време напада и да су сви „терористи убијени“, али да су такође изгубили лекаре.

Он је рекао да је 80 чланова особља болнице, укључујући 15 странаца склоњено на сигурно.

Директор операција Лекара без граница Барт Јансенс рекао је раније да је та невладина организација збринула 394 повређених од понедељка и да су дубоко шокирани ноћашњим нападом.

Болница Лекара без граница пружа важну помоћ цивилном становништву и једина је у тој области на северу Авганистана у којој могу да се лече тешко рањени.

Међународна организација Лекари без граница повукла се из Кундуза, на северу Авганистана, дан после бомбардовања у којем је уништена болница иу којем је погинуло најмање 19 особа.

Представница за медије Лекара без граница Кејт Стегеман рекла је данас да само неколико чланова те организација и даље ради у другим здравственим објектима у Кундузу, где се авганистанске снаге боре против талибанских побуњеника.

Америчке власти наредиле су истрагу о бомбардовању болнице у којем је погинуло најмање 19 особа, укључујући и троје деце. Повређено је више од 30 особа.

У тренутку бомбардовања у болници се налазило 105 пацијената и 80 чланова особља, Авганистанаца и странаца.

Болница Лекара без граница пружала је важну помоћ цивилном становништву. То је једина болница у тој области на северу Авганистана у којој могу да се лече тешко рањени.

Извор[уреди]