Андора

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Остале вести из Андоре


Локација Андоре

Мапа показује локацију Андоре

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Андоре посетите простор намењен овим вестима
Андора

Андора је јужноевропска држава у којој живи око 72.0000 становника. Андора се налази у планинском делу Пиринејског полуострва, између Шпаније на југу и Француске на северу. Површина територија je 468 km², а главни град је Андора ла Веља (22 хиљаде становника).

Чланица је УН-а и Савета Европе. Са приближних 3,8 милијарди долара БДП у 2005. години убраја се у - развијене земље света. Према политичком уређењу Анодра је кнежевина, на чијем су челу ко-принчеви: Никола Саркози (председник Француске) и Жон Енри Вивес и Сисилија (бискуп). Владу Кнежевине представља Жауме Бартумеу. Званични језик је каталонски, а 67% становништва чине Шпанци, Португалци и Французи, док су Каталонци мањина са 30%. Према вероисповести доминирају римокатолици. Већи градови у земљи су: Ла Масана, Каниљо, Енкамп и др.

Андора се налази у умереном климатском појасу, где се издвајају континентална и планинска клима. Лета су топлија и сува, а зиме прохладне и кишовите, на планинама са доста снега.

Речна мрежа је слабије развијена, а најдуже реке су Валира, Мадриу, Пералита и др. Највиши врх је Кома Педроса (2946 м) на Пиринејима. У земљи има неколико мањих планинских језера.

У Андори је туризам добро развијен. Најпосећеније туристичка места су ски-центри, где се издваја Пал-Аринсал, а осим њега издвајају се руте за камповање и истраживање и др.