Штајнмајер: Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању у интересу свих

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. јануар 2008.

Франк-Валтер Штајнмајер

Берлин/ Немачка (Бета) - Министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер изразио је у четвртак наду да ће до 28. јануара унутар Европске уније бити постигнута пуна сагласност о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом.

После разговора са министром иностраних послова Србије Вуком Јеремићем, Штајнмајер је рекао да би значајно било да се и у вези са тим питањем постигне јединство Уније, као и да би „потписивање споразума са Србијом било у интересу свих“.

Указујући да наредних седмица и месеци предстоје тешке одлуке везане за будућност Балкана, Штајнмајер је истакао да је у немачком и европском „интересу да Србија настави да иде демократским и европским путем“.

Викицитати „За то и ми сносимо одговорност. Ток историје не можемо да зауставимо, али смо одговорни за то да у суседству буде сачуван мир“
({{{2}}})

рекао је Штајнмајер.

Додао је да су шефови влада ЕУ због тога у децембру „на располагање ставили мисију која на Косову и Метохији треба да сачува мир и стабилност“.

Министар Јеремић је такође изразио уверење да ће Споразум о стабилизацији и придруживању бити потписан већ 28. јануара.

На питање новинара колико озбиљно треба схватити изјаве премијера Војислава Коштунице да ЕУ мора да бира између споразума и независности Косова и Метохије, Јеремић је рекао да је Коштуница „озбиљан политичар и шеф владе“ као и да „Србија има два стратешка циља која жели да следи истом снагом уз очување суверенитета и даље приближавање европским интеграцијама“.

У вези са Косовом и Метохијом шеф српске дипломатије је навео да Србија сматра да „компромис треба да буде кључ будућег статуса Косова“, као и да је у то укључена и планирана мисија ЕУ.

Указао је да је став Београда да за њу „треба да постоји одговарајући оквир у форми резолуције УН“ и додао да ће и са немачким партнерима о томе бити настављени разговори наредних седмица.

Извор[уреди]