Uskoro susret Dačić - Milanović?

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. januar 2013.
Zagreb/ Hrvatska (Beta) U relativno bliskoj budućnosti održaće se sastanak premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića, ali trenutno niko ne priprema takav susret, piše u sredu Jutarnji list.

Pozivajući se na izvor iz vrha hrvatske vlade, zagrebački dnevnik navodi da bi do susreta moglo da dođe na nekoj međunarodnoj konferenciji ili sastanku, a ne u Zagrebu ili Beogradu.

List navodi da u organizacji takvog skupa postoji i priličan „logistički problem“ koji je uslovljen različitim međunarodnim položajem Hrvatske i Srbije. Milanović je, navodi Jutarnji, često u Briselu, budući da je Hrvatska pred ulaskom u EU, dok Dačić ne učestvuje na sastancima EU.

„Donese li se odluka o sastanku, to se može relativno brzo srediti“, ističe dnevnik.

U vrhu hrvatske vlade, ocenjuje se, postoji dobra volja sa sastankom na najvišem nivou, jer „dok su međudržavne privredne veze prilično dobre, politički odnosi su već godinu dana u slobodnom padu“.

Razlog za to su pre svega stavovi nove vlasti u Srbiji o uzrocima ratova na ovim prostorima, a potom su, kako se navodi, posle oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu „stizale uvrede i optužbe da je time poništen nekakav hrvatski genocid nad Srbima“.

Uz to, list navodi da su optužbe iz Beograda u poslednje vreme sve ređe, pa se pretpostavlja da bi do susreta moglo da dođe u bliskoj budućnosti.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg