Problem sa azilantima da reše članice EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. октобар 2011.
Брисел-  (Beta) - Problem priliva lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije u EU mogu da reše same zemlje članice skraćenjem postupaka odlučivanja o zahtevima, ocenili su osnivači Evropske inicijative za stabilnost (ESI).

U tekstu na EUobzerveru (EUobserver) ističe se da bi suspenzija bezviznog režima, koja se opet razmatra u nekim zemljama članicama, imala katastrofalne posledice.

Iz Srbije je prošle godine u EU došlo 17.715 zahteva za azil, a iz Makedonije 7.550, većinu su podneli Romi, prihvaćeno je samo 2,2 odsto i to većinom iz humanitarih razloga poput lečenja, a 85 odsto zahteva podneto je u samo tri zemlje - Nemačkoj, Švedskoj i Belgiji.

Te tri zemlje se, osim blagostanjem i velikom zajednicom sa Balkana, po čemu nisu jedinstvene, odlikuju dugačkom procedurom odlučivanja o azilu koja za građane Balkana traje dva do pet meseci, ističe se u analizi.

Za to vreme, osobe koje su se prijavile za azil imaju smeštaj, hranu odeću, zdravstvenu negu i besplatno školovanje dece, pa je to za neke Rome privlačna mogućnost.

Извор[уреди]