Prijem zahteva za registraciju na jednom mestu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. октобар 2009.
Beograd-  (Beta) Agencija za privredne registre (APR) Srbije objedinila je sve procedure za prijem zahteva za registraciju i najavila početak rada novih registara.

Objedinjeni prijem zahteva u novoj šalter sali u centrali Agencije za privredne registre u Beogradu i jos 13 filijala u Srbiji omogućen je uvođenjem novog informacionog sistema. Direktor APR Zvonko Obradović je na svečanosti povodom uvođenja novog informacionog sistema zahvalio na donaciji ambasadoru Koreje u Beogradu Kim Djongheu i naglasio da svakog dana APR primi do 2.000 zahteva za registraciju.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej je istakao da Srbija postigla veliki napredak u registraciji preduzeća. Ranije je, kako je dodao, procedura za registraciju firme u Srbiji trajala 51 dan i koštala 202 dolara, a bio je potreban osnivački kapital od 5.000 dolara, dok je sada procedura skraćena na 13 dana i košta 60 dolara, a osnivački kapital je smanjen na 500 evra.

Grej je preporučio Vladi Srbije da nastavi sa reformama, pre svega u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, za koje je sada potrebno 279 dana, kao i skraćivanju rokova za izvršenje ugovora i okončanje stečajnih postupaka.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić je rekao da je APR primer kako se reforma administrativnih procedura, nazvana "giljotina propisa", u praksi može efikasno primenjivati.


Извор[уреди]