Kampanja "Cif čisti Srbiju" stigla i do gradskog parka u Požarevcu - Očišćen spomenik Knezu Milošu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Spomenik Knezu Milošu
Слика: Alxadj.

8. maj 2015.
Požarevac-  (PRobjave) - U okviru velike akcije čišćenja kulturno-istorijskih spomenika u gradovima širom Srbije, očišćen je i zaštićen spomenik Knezu Milošu u centralnom gradskom parku u Požarevcu. Stručni tim kampanje „Cif čisti Srbiju", koji predvode Miroljub Stamenković i Slobodan Savić, iskusni vajari i konzervatori, profesori sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa poznatog „Miloša u parku" uklonili su grafite, naslage čađi i ostale nataložene nečistoće, čime je spomeniku vraćen blistavi sjaj. Nakon temeljnog čišćenja nanesen je i specijalni anti-grafitni sloj koji će olakšati dalje održavanje.

„Tokom više od mesec i po dana, koliko ova kampanja traje, bili smo u prilici da posetimo mnoge gradove i izuzetno nam je drago što smo uspeli da stignemo i u Požarevac, drugu prestonicu kneza Miloša. Ovaj grad je poznat po svom parku i ovom spomeniku i bila je privilegija sarađivati sa gradskim institucijama kako bismo uredili jedan od simbola grada", rekao je g. Dobrivoje Milovanović, direktor Unilever Beograd d.o.o. i dodao: „Naš cilj je da očuvanje spomenika kulture, kao i drugih gradskih površina, bude trajno u svesti svih građana Srbije, a za tu misiju nema boljeg predvodnika od brenda Cif koji pored toga što najefikasnije uklanja sve nečistoće ima ulogu da motiviše što više ljudi da se uključe i podrže ovakvu ideju."

Spomenik knezu Milošu Obrenoviću, rad poznatog vajara Đorđa Jovanovića, podignut je 1898. godine u znak zahvalnosti za oslobođenje Požarevca i Srbije od Turaka u Drugom sprskom ustanku. Izrađen je u Parizu godinu dana ranije i predstavlja veoma vredno vajarsko delo izliveno u bronzi. Požarevački spomenik je već osmi koji je uređen u sklopu kampanje „Cif čisti Srbiju", a posle Požarevca tim za čišćenje posetiće Despotovac. Na poseban način u ovoj kampanji učestvuju i građani, jer kompanija Unilever deo prihoda od prodatih sredstava iz palete Cif proizvoda izdvaja za uređenje i čišćenje spomenika.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg