HDZ traži mandat, SDP najavljuje razgovore o koaliciji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. novembar 2007.
Zagreb/ Hrvatska (Beta) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u nedelju uveče da je razgovarao sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem i da mu je rekao da očekuje mandat za sastav nove vlade nakon parlamentarnih izbora na kojima je njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), prema prvim nezvaničnim rezultatima, izborni pobednik.

Sanader je rekao da "ne želi da proglasi pobedu" pre zvaničnih rezultata, ali je na konferenciji za novinare praktično to učinio izjavom da očekuje novi mandat za sastav vlade i napomenom da je "pobeda HDZ-a izvesna".

Prema nepotpunim i nezvaničnim rezultatima nakon obrađenih oko 50 odsto glasačkih mesta, najveći broj mandata - 61 - ima HDZ. Na drugom mestu je Socijaldemokratska partija (SDP) sa 57 mandata. Sabor ima 153 mesta, a sve ostale stranke osvojile su znatno manje mandata.

Nešto kasnije, predsednik do sada opozicionog SDP Zoran Milanović najavio je da kreće u pregovore za sastav nove hrvatske vlade.

U prvom obraćanju medijima i javnosti, Milanović je rekao da sadašnje rezultate treba uzeti s rezervom jer u njih nisu uračunati podaci iz nekoliko većih gradova i urbanih sredina.

Milanović je izrazio zadovoljstvo izbornim rezultatima i rekao da svakako kreće u pregovore i razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima kako bi dobio podršku za sastav nove vlade.

"Razgovaramo sa svima onima koji smatraju da Hrvatska treba zaokret, da treba novu, pošteniju i sposobniju vladu", rekao je, dodajući da se i on čuo sa predsednikom države Stjepanom Mesićem ali nije želeo da objavi rezultate razgovora.

Извор[уреди]