Film Selo bez žena nagrađen u Estoniji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. јул 2011.
BEOGRAD, 12. jula 2011. (Beta) - Dokumentarni film reditelja Srđana Šarenca "Selo bez žena" o braći iz sela u jugozapadnoj Srbiji koja traže neveste u Albaniji, osvojio je People's Award na festivalu u Estoniji.

Film je nagrađen 9. jula u kategoriji autorskog dokumentarnog filma na 25. festivalu dokumentarnog i antropološkog filma održanom u gradu Parnu, u Estoniji, na osnovu glasova naroda putem televotinga.

"Selo bez žena" je film o trojici braće Janković, poslednjim stanovnicima sela Zabrdje, neženjama u 30-im godinama koji kreću u potragu za nevestama iz Albanije.

Braća Janković imaju 70 ovaca, sedam pasa i pevca i žive u selu u kom ženska noga nije kročila poslednjih 15 godina. Film prati komična nastojanja najstarijeg brata Zorana (35) da pronađe nevestu i spasi selo od nestanka.

U susednoj Albaniji situacija je, međutim, obrnuta pošto su svi muškarci otišli na rad u Grčku a žene su ostale same. Iako su sva trojica ratovali protiv Albanaca sada su u prilici da pruže ruku pomirenja "neprijatelju".

Film je u maju osvojio drugu nagradu na festivalu dokumentarnog filma u Madridu.


Извор[уреди]