Bati Živojinoviću nagrada Radoje Domanović

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. децембар 2010.
BEOGRAD, 7. decembra 2010. (Beta) - Glumcu Velimiru Bati Živojinoviću u utorak je u Ministarstvu za dijasporu u Beogradu uručena nagrada "Radoje Domanović" za doprinos satiri.

"Ovo priznanje Bati Živojinoviću dodeljujemo ne samo kao velikom glumcu i umetniku za njegova ostvarenja, nego i kao velikom čoveku", rekao je na svečanosti predsednik Fonda "Radoje Domanović" Radoslav Tilger.

Napominjući da je suvišno govoriti o stvaralaštvu "najvećeg srpskog glumca", Tilger je ispričao anegdotu o svom boravku u Kini kada je u razgovoru s grupom Kineza morao da prizna da je film "Valter brani Sarajevo" u kojem igra Bata Živojinović gledao "svega" desetak puta, za razliku od njih koji su ga pogledali više od stotinu puta.

Bata Živojinović je, primajući priznanje, rekao da je za njega "iznenađujuće zadovoljstvo" što je dobio nagradu za satiru.

Nagrada "Radoje Domanović" za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri uručena je pesniku Petru Pajiću, dok su nagradu za najbolju knjigu satire objavljenu u 2009. dobili satiričari Bojan Ljubenović i Radislav Raša Papeš.


Извор[уреди]