Barenboim: Vagnera osloboditi povezanosti sa nacizmom

Извор: Викиновости


3. децембар 2010.
MILANO, 3. decembra 2010. (Beta) - Izraelsko-argentinski dirigent Danijel Barenboim izrazio je u petak nadu da će nemački kompozitor Rihard Vagner jednog dana biti oslobođen tereta povezanosti sa nacizmom, prenele su agencije.

"Hitler je rekao da je Vagner njegov jedini prorok" i to povezivanje kompozitora sa nacizmom "uslovljava način na koji mnogi ljudi danas vide Vagnera", rekao je Barenboim na konferenciji za novinare u Milanu.

"Trebalo bi jednog dana osloboditi Vagnera tog tereta (...). Zaista mislim, a to iskreno kažem, da Vagner nije mogao ni da zamisli sve ono što se dogodilo u Nemačkoj 1940-ih godina", dodao je dirigent misleći na holokaust u kojem je u Drugom svetskom ratu ubijeno šest miliona Jevreja.

Prema mišljenju Barenboima, "da je Vagner bio političar, ne bi bio desničar" nego "anarhista" i protivnik društvenih normi koje sprečavaju čoveka da bude slobodan. U Izraelu i dalje postoji tabu kada je reč o delima Riharda Vagnera (1813-1883), nadarenog kompozitora i vatrenog antisemite.


Извор[уреди]