Američki pacijent se oporavlja nakon transplantacije lica

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. mart 2012.
Мериленд -  (BBC) - Čovek koji je živeo 15 godina kao usamljenik dobro se oporavlja nakon transplantacije lica, kažu američki doktori.

Ričard Li Noris počinje da oseća svoje lice i već se brije i pere zube, navodi Univerzitet medicinskog centra u Merilendu. Prethodne nedelje na njemu je odrađena najobimnija transplantacija lica ikada obavljena, koja podrazumeva i nove zube, nos, jezik i vilicu. Takođe je povratio čulo njuha, kažu doktori.

Ovaj 37-godišnjak bio je izopšten od ostatka sveta i nosio je masku kad god bi izlazio kako bi sakrio užasnu povredu koju je zadobio u nesreći sa puškom.

Operaciju je finansirala Američka mornarica, koja se nada da će ova tehnika pomoći nastradalima u Iraku i Avganistanu. Hirurzi koji su obavili ovu 36-časovnu operaciju izjavili su da je ovo jedna u nizu serija transplantacija koje traju 72 časa, u kojoj se organi jednog donatora koriste za pet pacijenata, uključujući i Norisa. Noris je izgubio usne i nos u nesreći i pokreti njegovih usta bili su ograničeni.

Glavni hirurg Eduardo Rodrigez rekao je da će Noris opet imati svoj život. „Naš cilj je da povratimo funkcije kao i da rezultati budu estetski dopadljivi“, izjavio je. Vlada Sjedinjenih Američkih Država procenila je da bi dvesta povređenih trupa bilo pogodno za transplantaciju lica.

Prva transplantacija lica izvedena je u Francuskoj 2005. godine na ženi koju je unakazio pas, a 2010. godine izvedena je prva transplantacija celokupnog lica u Španiji.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg