Akcija "Cif čisti Srbiju" ulepšala i nekadašnju prestonicu Šumadije - Zablistao spomenik Karađorđu u Topoli

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу

6. мај 2016.
Топола/ Србија (PRobjave) - Velika akcija čišćenja kulturno istorijskih spomenika u gradovima širom Srbije "Cif čisti Srbiju", koju kompanija Unilever Beograd sprovodi već treću godinu zaredom, stigla je i do nekadašnje Karađorđeve prestonice. Stručni tim za čišćenje spomenika očistio je i zaštitio spomenik Karađorđu koji krasi centralni plato spomeničke celine u Topoli. Sa ovog spomenika koji je još 1938. godine izradio vajar Petar Palvičini u spomen na vođu Prvog srpskog ustanka, uklonjene su naslage čađi, grafiti, masnoća i ostale nataložene nečistoće čime je jednom od simbola Topole vraćen blistavi sjaj. Nakon temeljnog čišćenja na postament je nanesen i specijalni anti-grafitni sloj koji će olakšati njegovo buduće održavanje.

"Kompanija Unilever Beograd svesna je da lokalna samouprava ne raspolaže uvek sredstvima koja su dovoljna da se spomenici mogu održavati na adekvatan način. Zbog toga smo i treću godinu zaredom odlučili da naš brend Cif bude inicijator i pokrovitelj čišćenja, zaštite, ulepšavanja i očuvanja spomenika kulture u Srbiji", rekao je Dobrivoje Milovanović, direktor kompanije Unilever Beograd d.o.o. i dodao: "Ponosni smo što je kampanja ove godine obuhvatila i jedan od najlepših i istorijski najvažnijih gradova u Srbiji, Topolu, i veliku zahvalnost dugujemo Opštini i crkvenoj zajednici koje su nam dale podršku za našu akciju. Takođe, pozivam i druge kompanije i pojedince koji imaju mogućnost da nam se priključe i doprinesu da spomenici u Srbiji budu još čistiji i lepši."

Nakon čišćenja fasade Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i spomenika Karađorđu u Topoli u ovoj jedinstvenoj kampanji će tokom aprila i maja biti očišćeni i spomenici kulture u Zrenjaninu, Pirotu i Negotinu. Kao i prethodnih godina u akciji učestvuju i svi građani jer kompanija Unilever Beograd deo prihoda od prodatih sredstava iz palete Cif izdvaja za uređenje i čišćenje spomenika i institucija kulture. Više informacija o kampanji, ali i o spomencima koji će biti očišćeni možete pronaći na internet stranici www.cifcistisrbiju.rs kao i na Facebook stranici Cifcistisrbiju.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg